A leveles tészta lényege, hogy hidegen kell tartani. Erre épp megfelelt az erkély. A másik fontos dolog, hogy a kétféle tészta összedolgozásánál a levegőt ki kell szorítani a tésztából. Ezután már csak hajtogatni kell.
Hozzávalók:
- 50 dkg rétesliszt
- 50 dkg vaj (fontos, hogy savómentes legyen)
- 2,5 dl hideg víz
- 1 dkg só
- 1 ek citromlé
A maradék vajat a 45 dkg liszttel, a sóval, a citromlével és annyi hideg vízzel, amennyi szükséges, közepesen kemény rétestésztává gyúrjuk. Alaposan ki kell dolgozni, az a jó, ha lyukacsos lesz és elválik az edénytől. Cipót formálunk belőle, X alakban bevagdossuk a tetejét, és fél órát pihentetjük.
Ha letelt az idő, a rétestésztát lisztezett deszkán szögletesre nyújtjuk, kb. fél cm vastag legyen. A közepére helyezzük a vajas tésztát, ügyelni kell, hogy ne maradjanak alatta buborékok. A rétestésztával mindenhol beburkoljuk. Sodrófával megnyomkodjuk.
Ezután kinyújtjuk négyszögletesre. Most jön az első hajtás. A fekvő téglalap jobb harmadát ráhajtjuk a középső harmadra, majd a lisztet gondosan lesöprögetjük róla. Ezután a bal harmadot is középre hajtjuk. Így a tészta 3 rétegben van egymáson. Ez a szimpla hajtás.
A második hajtáshoz a most már álló téglalapot elfordítjuk, hogy megint fekvő legyen, majd újra kinyújtjuk. Igyekezzünk most kissé hosszúkásabbra nyújtani. Most dupla hajtást fogunk készíteni. Ehhez a tészta jobb és bal negyedét a középvonalig behajtjuk, majd az egészet összecsukjuk, mint egy könyvet. Így négy réteg tészta van egymáson. Most újabb 30 perc pihentetés következik hideg helyen.
Ezután az előző két hajtást megismételjük.
A rétegek |
A leveles tésztából egyébként rengeteg édes és sós finomságot készíthetünk. Én így elsőre sajtosat sütöttem. Ehhez 20-25 dkg Pannónia sajtot lereszeltem, egy keveset kivettem belőle a sütik tetejére, a többit pedig 4-5 teáskanál tejföllel elkevertem.
Jó nagy lyukak :) |
Darabolás |
Kész! |
Dobozban |
Hagymások |
Ocseny fkusznij!
VálaszTörlésÚúúú de jól néz ki :)
VálaszTörlésIlyet majd mi is kérünk :)
Finom is ám :)
VálaszTörlésNagyon nagyon fini sütike volt. Köszönjük szépen, hogy ennyit "dolgoztál" a kedvünkért. :)
VálaszTörlésE
Jaaa és kérem szépen a sajtos tallér receptjét. Léééééccciiiii. :)
VálaszTörlésE
Tényleg! Az a sajtosmiújság finom volt. Én is megpróbálkoznék vele, ha esetleg publikálnád felém is a receptúrát.
VálaszTörlésCserébe csinálok Molyírtó-habot, ha jók lesztek. :)
Hamarosan posztolom a sajtos tallért, legyetek türelemmel :)
VálaszTörlésPosztolta!
VálaszTörlés